
Actul de lichidare a patrimoniului defunctului se încheie obligatoriu de către mostenitori daca decesul defunctului a avut loc dupa data intrarii in vigoare a noului Cod Civil, respectiv, dupa data de 01 octombrie 2011.
Actul de lichidare va fi semnat de toţi moştenitorii legali şi/sau testamentari, prezenţi personal sau prin reprezentant cu procură specială autentică dată în vederea dezbaterii succesiunii, mandant în care este precizată, alături de alte elemente, şi cota de contribuţie la dobândirea bunurilor comune.
Actul de lichidare a regimului comunităţii legale incheiat de soţul supravieţuitor împreună cu moştenitorii soţului decedat în cadrul procedurii succesorale (art.355 alin.3 Cod Civil) trebuie sa imbrace forma autentică.
Actul de lichidare a patrimoniului defunctului se încheie numai de către moştenitori, indiferent de persoana care a solicitat deschiderea procedurii succesorale (ex: creditorii defunctului, creditorii succesibililor, un coproprietar).
Actul de lichidare se încheie obligatoriu şi atunci când soţul supravieţuitor vine singur la moştenire.
Actul de lichidare a patrimoniului defunctului se întocmeşte chiar dacă soţii nu au dobândit bunuri comune în timpul căsătoriei, iar soţul decedat a avut numai bunuri/datorii proprii (indiferent că acestea au fost dobândite/contractate înainte sau în timpul căsătoriei). Dacă părţile omit a declara bunuri/datorii la încheierea actului de lichidare, aceştia vor putea încheia ulterior un supliment al actului de lichidare, incluzând bunurile/datoriile omise. În acest caz, nu vor putea să modifice cota de contribuţie stabilită prin actul de lichidare iniţial.