Accesul la procedura divortului la notar este deschis atat cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, cat si cetatenilor altor state, indiferent daca este vorba de o casatorie cu un cetatean roman sau cu un alt cetatean strain. Procedura divortului se poate urma doar daca: casatoria a fost incheiata in Romania sau sotii au avut ultima resedinta comuna in Romania.
Certificatul de divor emis de notarul roman va fi recunoscut de autoritatile statului de cetatenie fara sa fie necesara nici o procedura speciala.
Procedura divortului necesita prezenta ambilor soti, este rapida si se face cu aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia matrimoniala si in materia raspunderii parintesti.
Pentru inceperea procedurii de divort sunt necesare aceleasi acte ca si in cazul divorturilor nationale, si anume certificatul de casatorie al sotilor, certificatele de nastere ale acestora, si certificatele de nastere ale copiilor minori, daca acestia exista.
Sotii pot apela la un notar roman si in situatia in care exista copii minori si domiciliul acestora este intr-o alta tara. Asistarea minorilor si obtinerea anchetei sociale se face prin cooperarea cu autoritatile statului unde minorii isi au resedinta, facandu-se aplicarea Conventiei privind competenta, legea aplicabila, recunosterea, executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si masurile privind protectia copiilor, adoptata la Haga la 19 octombrie 1996, ratificata prin Legea nr. 361/2007.