In cazul unei mosteniri, in general, pentru bunurile situate in Romania, competenta apartine notarului roman de la ultimul domiciliu al defunctului. Incepand cu anul 2015, pentru solutionarea mostenirilor cu elemente de extraneitate in statele membre ale Uniunii Europene va circula un document uniform denumit Certificat european de mostenitor.

Acest certificat de mostenitor va fi emis de notar intr-o procedura speciala si nu va avea nevoie de nicio alta formalitate pentru a fi folosit in oricare dintre statele membre. Domeniul succesiunilor internationale este complicat si necesita informatii specializate care sa scurteze durata procedurilor, de multe ori anevoioase, din cauza plasarii mostenitorilor, bunurilor sau autoritatilor in state diferite si a necesitatii de a cunoste si respecta legile nationale ale mai multor state.

Plasarea bunurilor in mai multe state, resedinta si cetatenia in state diferite, creeaza situatii greu de rezolvat pentru mostenitori. In aceste cazuri exista instrumente legale ce permit planificarea succesorala si optimizarea fiscala a transmisiunii averii in caz de deces. Ulterior, servicii specializate pot asigura un testamne coerct intocmit, previzibilitatea drepturilor mostenitorilor, optimizarea transferului patrimonial, reducerea costurilor.

Schimbarea resedintei pe parcursul vietii produce efecte asupra succesiunii unei persoane, in sensul ca intreaga mostenire va fi reglementata de legea ultimei resedinte obisnuite a defunctului, chiar daca nu in acel stat sunt situate bunurile, mostenitorii sau nu este statul de cetatenie al acelei persoane.

Intocmirea unui testament autentificat in fata notarului public si alegrea unei legi aplicabile succesiunii, cresc controlul proprietarului asupra modului in care bunurile sale se vor imparti si a categoriilor de mostenitori care vor veni la mostenirea sa.

Pentru toate succesiunile cu elemente de extraneitate deschise dupa data de 17.08.2015 se va aplica Regulamentul U.E. nr. 650/2012 al Parlamentului European si al Consiliului diin 4 iulie 2012 privind competenta, legea aplicabila, recunosterea si executarea hotararilor judecatoresti si acceptarea si executarea actelor autentice in materia de succesiuni si privnd crearea unui certificat european de mostenitor.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :