In sedinta de vineri, 6 ianuarie 2017, Guvernul a decis ca tranzactiile imobiliare sub 450.000 lei sa nu mai fie impozitate ; fiind astfel incurajate vanzarile de imobiliare si implicit cresterea industriei constructiilor. Totodată, Guvernul vrea ca în acest fel să reducă numărul de muncitori care pleacă în afara granițelor țării.

Iata comunicatul de presa al Guvernului:

„Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obținute ca urmare a  transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei. Peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferența dintre valoarea declarată de părți și suma neimpozabilă de 450.000 lei”.

Mai exact, dacă o tranzacție imobiliara nu va depăși 450.000 de lei, aceasta va fi scutită de impozitul datorat statului. Pentru celelalte tranzactii care nu intra sub incidenta reglementarilor propuse, se va aplica un impozit in procent de 3%.

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare trebuie calculat și încasat de către notarii publici. Acest lucru se face înainte de autentificarea actului, iar apoi impozitul este plătit autorităților până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat.

In momentul de faţă, contribuabilii datorează un impozit pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv, de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv şi peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv. Pentru  imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani, contribuabilii datorează un impozit de 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv, iar peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :