Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.
În cazul în care moştenitorii se înţeleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, care diferă în funcţie de fiecare birou notarial.
Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari.Pentru succesiuni trebuie respectată competenţa notarului în funcţie de ultimul domiciliul defunctului.
Dosarul se formeaza la cererea unuia dintre moştenitori. Ceilalţi moştenitori vor fi indicaţi în cerere cu domiciliul complet pentru a putea fi citaţi.
În cazul în care moştenitorii nu se înţeleg  succesiunea se va trimite instanţei de judecată.
Pentru deschiderea unei succesiuni sunt necesare următoarele acte:

  1. certificat de deces in original
  2. acte de stare civila: certificate de nastere, certificate de casatorie ale mostenitorilor
  3. acte de proprietate pentru bunurile succesorale
  4. certificat de atestare fiscala de la locul situarii bunurilor imobile si de la domiciliul defunctului pentru autoturisme
  5. doi martori
  6. prezenta mostenitorilor personal sau prin procura autentica

In functie de particularitatile fiecarui caz, se pot cere si alte documente.
Potrivit Codului fiscal in vigoare, mostenirile dezbatute in termen de 2 ani de la data decesului, sunt scutite de impozitul pe succesiune pentru bunurile imobile din masa succesorala.
Daca succesiunea se dezbate dupa acest termen,  mostenitorii vor plati catre stat, separat de onorariul notarial, un impozit de 1% din valoarea imobilelor succesorale.
Imobilele din masa succesorala se evalueaza potrivit Ghidului orientativ al proprietăţilor imobiliare aprobat pentru anul in curs.
La finalizarea procedurii, partile primesc  cate un certificat de mostenitor.
In cazul in care in masa succesorala nu sunt bunuri, dar partile au nevoie sa isi dovedeasca calitatea, spre exemplu în cadrul unui proces, se poate elibera, la cerere, un certificat de calitate de mostenitor.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :