In contextul in care, de la 1 martie incepe campania de depunere a cererilor unice pentru primirea subventiilor aferente campaniei 2017, APIA a inceput sa trimita in teritoriu invitatii in acest sens catre fermieri, in care li se aminteste acestora de ce documente au nevoie pentru a-si dovedi calitatea de fermieri activi si a putea astfel sa beneficieze de plati.

Prin Ordinul MADR nr.18 din 3 februarie 2017 s-a stabilit modalitatea de coordonare a implementarii schemelor de plati directe şi a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura la nivelul MADR şi al APIA, astfel:

  • o 1 martie – 15 mai 2017, sesiunea de depunere/primire cereri unice
  • o 1 iunie – 1 iulie 2017, efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora si transmiterea esantioanelor
  • o 1 iulie – 1 octombrie 2017, controlul la fata locului, pentru cererile unice de plata esantionate la controlul in teren
  • o 15 octombrie 2017, plata avansului pentru campania 2017
  • o 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, plata regulara a subventiilor aferente anului de cerere 2017Conform documentului trimis de APIA, fermierii persoane fizice, care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calitatii de fermier activ, pentru asigurarea trasabilitatii parcelelor si, dupa caz, a angajamentelor asumate de catre fermieri in cadrul masurilor de dezvoltare rurala, depun initial cererea unica de plata ca persoana fizica.

Dupa inregistrarea ca persoane autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatatiei, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data limita de depunere a cererii unice de plata.

Persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta dovezile verificabile pentru dovedirea conditiilor prevazute la art. 6 alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele juridice  care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 de euro si care sunt inregistrate la ONRC, prezinta cod CAEN din care rezulta activitatea agricola sau actul de infiintare/actul constitutiv/statutul din care reiese ca au activitate agricola, dupa caz.

Persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 de euro si nu au cod CAEN pentru activitate agricola,  prezinta la APIA dovezile verificabile pentru dovedirea conditiilor prevazute la art. 6 alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, din care sa reiasa veniturile totale şi cele obţinute din activitaţi agricole (copiile situaţiilor financiare anuale depuse la ANAF).

Persoanele juridice care au beneficiat in anul anterior de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si nu sunt inregistrate la ONRC, sau din ale caror acte de infiintare/act constitutiv/statut/ regulament de organizare si functionare al statiunii de cercetare si a celor aflate in subordinea universitaţilor nu reiese activitatea agricola (licee agricole, universitati, statiuni de cercetare agricola, unitati de cult, etc.) prezinta la APIA bilantul contabil conform Legii 82/1991 a contabilitatii, jurnalul de venituri si cheltuieli si contul de executie a bugetului institutiei publice si al activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii.

Dovezile verificabile privind indeplinirea conditiilor de fermier activ pentru persoanele fizice / juridice se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata si nu mai tarziu de data de 31 ianuarie 2018.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :