Intabularea unei proprietati este foarte importanta si face parte din setul actelor de proprietate ale unui imobil. Actele principale de proprietate ale oricarui imobil sunt:

– actul de dobandire al imobilului
– cadastru
– intabulare

Intabularea inseamna inscrierea in Cartea Funciara a dreptului dumneavoastra de proprietate. Lipsa unei intabulari inseamna ca un imobil nu are setul actelor de proprietate complete si nu poate fi instrainat sau disponibil pentru alte operatiuni privind dreptul de proprietate al acestuia.

Pentru fiecare operatiune privind dreptul de proprietate, Cartea Funciara din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara emite o noua intabulare cu actuala situatie a imobilului. Astfel, daca de exemplu un imobil se afla in litigiu, la solicitarea reclamantului se poate inscrie litigiu in cartea funciara si astfel imobilul nu poate face obiectul unei vanzari sau unei alte operatiuni imobiliare, decat in cazul in care este acceptat si transferul litigiului respectiv odata cu proprietatea.

Intabularea fiecarei operatiuni care afecteaza sau schimba dreptul de proprietate ofera siguranta dreptului de proprietate si a tranzactiilor imobiliare. Astfel, daca se incheie de exemplu un antecontract, cumparatorul poate cere inscrierea antecontractului la Cartea Funciara. Odata inscris antecontractul, vanzatorul nu va putea instraina imobilul respectiv pana la incheierea vanzarii cu cumparatorul sau la rezilierea antecontractului.

Acelasi lucru il poate face si vanzatorul, de exemplu daca cumparatoul mai are de dat o rata sau o diferenta de pret vanzatorului, pentru imobilul respectiv. Se va intabula astfel dreptul de proprietate al noului proprietar, dar va fi notat “privilegiul vanzatorului” privind restuld e pret.

Inscrierea drepturilor de proprietate si altor operatiuni privind proprietatea ofera o mare siguranta tranzactiilor imobiliare. In lipsa cartii funciara, oricine se putea prezenta la un Birou Notarial cu un act de proprietate vechi si incasa bani pretinzand ca vinde imobilul respectiv. Prin intabulare, adica inscrierea in Cartea Funciara, oricine poate solicita printr-un Birou Notarial sau direct la Cartea Funciara un extras de informare privind un imobil. Acelasi lucru il solicita si Biroul Notarial, atunci cand se realizeaza o vanzare, cu diferenta ca in acest caz poarta numele de Extras de Autentificare si poate fi folosit doar de notarul care l-a solicitat. Eliberearea unui Extras de Autentificare, blocheaza operatiunile la Cartea Funciara privind imobilul respectiv, pe o perioada de 10 zile sau pana la realizarea vanzarii imobilului respectiv.

Acte necesare pentru prima intabulare:

  • Cerere tip;
  • Acte de proprietate – original sau copie legalizată;
  • Documentație cadastrală – în original;
  • Certificat fiscal valabil – în original;
  • Declarație autentică notarială dacă actele de proprietate nu poartă mențiunea transcrierii;
  • Dovada achitării integrale a tarifului.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :