Un nou model al notificării privind modificarea anului fiscal, declarație ce poartă numărul de identificare 014, este prevăzut într-un proiect de ordin publicat recent pe site-ul propriu de ANAF și care, pentru a intra în vigoare, are nevoie de apariția în Monitorul Oficial.
Ca regulă, Codul fiscal stabilește că anul fiscal este anul calendaristic, însă, potrivit aceluiași act normativ, contribuabilii care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic pot alege ca anul fiscal să corespundă exercițiului financiar.
Totodată, de la 1 ianuarie 2017, odată cu intrarea în vigoare a anumitor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016, au fost reglementate și situațiile în care contribuabilii solicită fie revenirea la anul calendaristic, fie modificarea perioadei anului fiscal modificat. În aceste condiții, există următoarele variante:
- dacă anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include şi perioada cuprinsă între ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat şi 31 decembrie a anului calendaristic respectiv;
- dacă se modifică perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include şi perioada cuprinsă între ziua ulterioară ultimei zile a anului fiscal modificat şi ziua anterioară primei zile a noului an fiscal modificat.
Totodată, dispoziţiile aplicabile de la începutul anului în curs cuprind şi precizări legate de termenele privind comunicarea către organele fiscale competente a modificării perioadei anului fiscal. Astfel, contribuabilii comunică organelor fiscale competente modificarea perioadei anului fiscal, după cum urmează:
- până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi închis anul fiscal modificat, pentru contribuabilii care îşi vor modifica anul fiscal potrivit primei variante de mai sus;
- în termen de 15 zile de la data începerii noului an fiscal modificat, în cazul celor care îşi vor modifica anul fiscal potrivit celei de-a doua ipostaze prezentate anterior.
În contextul apariției noilor prevederi, este necesară atât modificarea modelului şi conţinutului formularului 014, care va cuprinde și cele două situații prezentate anterior, cât și a instrucțiunilor de completare a acestuia. Totodată, contribuabilii vor trebui să depună formularul în termen de 15 zile de la data începerii anului fiscal modificat sau de la data înregistrării acestora, prevedere existentă și acum.
Intrarea în vigoare a proiectului de act normativ lansat de ANAF va însemna abrogarea Ordinului ANAF nr. 3.495/2015, document care reglementează actualul model și conținut al formularului 014.
La fel ca până acum, contribuabilul plătitor de impozit pe profit va trebui să completeze la Secțiunea „I. Date de identificare a contribuabilului”, în caseta corespunzătoare, denumirea sa, codul de identificare fiscală, precum și datele privind adresa domiciliului fiscal.
Mai departe, la Secțiunea „II. ”Reprezentare prin”, se va marca cu X, în funcție de situația în care, în relaţiile cu organul fiscal, contribuabilul este reprezentat prin reprezentant legal sau împuternicit, trecându-se datele de identificare ale acestuia, precum și informații referitoare la actul său de împuternicire. În prezent, această a doua secțiune a formularului este denumită “Date de identificare a contribuabilului”.
În fine, Secțiunea III se va completa, la fel ca până acum, bifând caseta corespunzătoare exprimării opțiunii de modificare a anului fiscal și înscriind ziua/luna/anul de început a noilor prevederi.
Formularul 014 se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, datele prevăzute. Exemplarul original se depune la unitatea fiscală, direct la
Sursa: AvocatNet.ro