Nedepunerea la timp a situațiilor financiare anuale ori a formularelor fiscale, nefolosirea registrelor contabile sau emiterea bonurilor fiscale cu greșeli sunt doar câteva dintre faptele pentru care firmele vor scăpa doar cu avertisment la prima abatere, potrivit proiectului Legii prevenției. Atunci când vine vorba de zona fiscalității, autoritățile vor fi mai permisive în mai multe situații,și anume:

  1. Nu depui la timp situațiile financiare anuale

Una dintre contravențiile vizate de viitoarea Lege a prevenției va fi depunerea cu întârziere a situațiilor financiare anuale, ce este reglementată de Legea contabilității nr. 82/1991. În momentul de față, această faptă poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 1 și 15 zile lucrătoare, între 1.000 și 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 16 și 30 de zile lucrătoare, sau între 1.500 și 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare.

  1. Nu auditezi situațiile financiare anuale

În același timp, prevenția va fi promovată și atunci când vine vorba de nerespectarea obligației de a audita situațiile financiare anuale sau situațiile financiare anuale consolidate, dacă acest lucru se impune. Actualmente, dacă o firmă nu îndeplinește această obligație, amenda este destul de usturătoare: între 30.000 și 40.000 de lei.

  1. Prezinți situații financiare cu greșeli

Prezentarea situațiilor financiare cu date greșite sau necorelate, inclusiv cele referitoare la identificarea persoanei raportoare, reprezintă o faptă sancționată contravențional de Legea contabilității. Concret, este vorba de o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

  1. Nu folosești registre de contabilitate

Firmele sunt obligate să folosească și să țină registre de contabilitate, altfel riscă să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 300 și 4.000 de lei, mai prevede Legea nr. 82/1991.

  1. Nu depui la timp declarațiile de înregistrare fiscală

Referitor la Codul de procedură fiscală, prevenția va acoperi nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, a celor de radiere a înregistrării fiscale sau a celor de mențiuni. Această faptă poate fi sancționată acum cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).

  1. Nu declari la timp impozitele, taxele și contribuțiile

De asemenea, prevenția va acoperi și neîndeplinirea la termen a „obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume”, așa cum stabilește Codul de procedură fiscală. Amenda aplicabilă în acest caz este tot între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).

  1. Nu depui la timp declarațiile recapitulative de TVA

În ceea ce privește nedepunerea la termen a declarațiilor recapitulative privind taxa pe valoarea adăugată, ce poate fi amendată cu sume între 1.000 și 5.000 de lei, această faptă va fi și ea sancționată la prima abatere doar cu avertisment. Aici, bine de știut este că declarații recapitulative sunt 390 și 390 VIES.

  1. Nu îndeplinești măsurile stabilite în urma inspecției fiscale

Legea prevenției va acoperi și situația în care o companie nu duce la îndeplinire măsurile impuse de Fisc în urma unei inspecții. Codul de procedură fiscală stabilește în acest caz o amendă de la 12.000 la 14.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau o amendă de la 2.000 la 3.500 de lei (pentru celelalte persoane juridice).

  1. Emiți bonuri fiscale cu greșeli

Emiterea de bonuri fiscale ce conțin informații greșite sau emiterea fără ca acestea să aibă toate datele prevăzute de lege (de exemplu, denumirea și codul de identificare fiscală ale firmei, data și ora emiterii, denumirea fiecărui bun sau serviciu, prețul, cantitatea) este sancționată în prezent de legislație. Mai precis, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 prevede în acest caz o amendă fixă de 3.000 de lei.

  1. Nu declari Fiscului adaosurile comerciale

Societățile mai au și obligația de a declara organelor fiscale, înainte de aplicare, adaosurile comerciale și cele de comision, dispune Legea nr. 12/1990. Astfel, dacă nu îndeplinesc această obligație, contribuabilii riscă o amendă de la 2.000 la 20.000 de lei. Totuși, dacă se vor afla la prima abatere, firmele vor scăpa doar cu avertisment.

Dacă vor săvârși una dintre cele 333 de fapte de natură contravențională ce vor fi incluse în viitoarea Lege a prevenției, firmele vor primi avertisment doar la prima abatere. Cu alte cuvinte, un contribuabil nu va putea să scape cu avertisment dacă încalcă legea și a doua oară, în termen de cel mult trei ani.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :