În perioada 18-21 aprilie 2017, IGSU derulează, la nivel național, un exercițiu de alarmare a populației, în principal pentru a testa sirenele amplasate în localitățile țării, dar și echipamentele de transmitere a mesajelor vocale de atenționare.

„În perioada 18-21 aprilie 2017, în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. Simulările vor începe marți, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților”, este detaliat în anuntul publicat de IGSU.

În principiu, autoritățile avertizează că cetățenii din București și din restul țării vor auzi un semnal de alarmare compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul 10:00 – 15:00 al fiecărei zile. Totodată, vor fi testate și echipamentele ce permit transmiterea mesajelor vocale de avertizare, acestea din urmă urmând să fie particularizate cu cuvântul „exercițiu”.

Concret, se aud sirenele în județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea. Mâine se vor auzi în Capitală și în județele Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași. Apoi, joi va suna alarma în județele Alba, Harghita, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu, iar vineri – în județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea. Conform datelor IGSU, la nivel național există peste 7.000 de mijloace de alarmare a populației.

Tipurile de alarme folosite de autorități în situațiile ce pun în pericol siguranța cetățenilor sunt reglementate, în momentul de față, prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor nr. 1.259/2006. Mai precis, este vorba de alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană și încetarea alarmei. „Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut”, scrie în actul normativ.

Alarma aeriană este compusă din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Referitor la alarma la dezastre, aceasta este compusă din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele. Practic, acesta este semnalul ce va fi auzit de cetățeni în cadrul exercițiului național de săptămâna aceasta.

Prealarma aeriană este compusă din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de șase secunde între ele.

În fine, încetarea alarmei este compusă dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute. Dacă este vorba de sirene cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de un minut.

 

Printre altele, cetățenii se pot adăposti în subsolurile sediilor autorităților și instituțiilor publice locale, clădirilor de comerț, clădirilor de birouri, clădirilor de învățământ sau clădirilor pentru îngrijirea sănătății. Totodată, adăposturi de protecție civilă mai pot fi găsite în subsolurile clădirilor culturale, clădirilor hoteliere, clădirilor de locuit sau în stațiile de metrou.

Atenție! Cetățenii sunt sfătuiți să-și păstreze calmul, deoarece zilele acestea se va desfășura un simplu exercițiu de alarmare. Nu va exista, cel puțin teoretic, niciun pericol iminent.

 Sursa: AvocatNet.ro
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :