Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a pus în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă care prevede scăderea chiriilor pentru locuinţele ANL. Chiriaşii vor plăti cel mult un procent cuprins între 10% şi 30% din venit.

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta ce a fost publicata in Monitorul Oficial si care stabileşte, printre altele, un nivel maxim al chiriei pentru locuinţele ANL. Măsura ar fi fost introdusă ca urmare a numărului ridicat de petiţii şi memorii prin care se solicită reducerea cuantumului chiriei locuinţelor pentru tineri, având în vedere că beneficiarii programului au venituri reduse şi se află în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile generate de închirierea locuinţelor, fiind expuşi riscului de a fi evacuaţi din locuinţe.

Proiectul are în vedere diminuarea chiriei, deoarece sumele plătite în prezent sunt considerate de chiriaşii ANL ca fiind mari, în condiţiile în care «Programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii» se adresează tocmai tinerilor cu venituri reduse.

Proiectul stabileşte nivelul maxim al chiriei la 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară. Procentul creşte la  20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară şi nu este dublu faţă de salariul minim brut pe ţară; şi ajunge la maxim 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100%  din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Dacă ne referim la pragul minim al chiriilor, calculele arată o scădere de 50% faţă de nivelul actual. Dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :