Conform dispozitiilor legale, Notar public Olarean Andra Alina are competenta de a constata divortul prin acordul sotilor si de a elibera certificatul de divort. In comparatie cu divortul constatat de catre instanta de judecata, desfacerea casatoriei pe cale amiabila la notar se finalizeaza intr-un timp mai scurt, termenul fiind de 30 de zile de la data depunerii cerererii de divort, iar costurile totale sunt mai reduse.

Pentru desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, Notar public Olarean Andra Alina  va recomanda sa prezentati urmatoarele acte:

 • acte de identitate ale sotilor
 • certificatele de nastere a celor doi soti
 • certificatul de casatorie ( in original)
 • certificatele de nastere ale copiilor minori rezultati din casatorie (daca din casatorie a rezultat copii minori)

 

 • Se poate divorta la notar daca unul dintre soti nu este prezent?
  • Se poate ca cererea de divort sa fie depuna prin mandatar prin intermediul unei procuri speciale, insa la desfacerea casatoriei, dupa termenul de 30 de zile, ambii soti trebuie sa fie prezenti la biroul notarial pentru a semna. In cazul in care sotii nu s-au prezentat la termen, Notar public Olarean Andra Alina elibereaza o incheiere de respingere a divortului. Astfel, mai trebuie sa depuneti o noua cerere de divort la notariat.
  • In ceea ce priveste taxa, conform legii, taxa platita la notariat in procedura divortului nu se returneazadacă sotii se razgandesc.In acest caz, cand se va depune o noua cerere de divort veti mai achita o data taxa.

 

 

 • Se poate divorta la notar daca sotii nu s-au inteles cu partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei?
  • Pentru a putea divorta la notar, Notar public Olarean Andra Alina recomanda ca sotii sa fie de acord in legatura cu toate aspectele: modul de impartirea a bunurilor bunurilor dobandite in timpul casatoriei, numele purtat dupa desfacerea casatoriei, la cine vor locui copiii minori, in cazul in care exista copii minori etc. Daca sotii nu sunt de acord in privinta acestor aspecte, se va apela la instanta.

 

Accesul la procedura divortului la notar este deschis atat cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, cat si cetatenilor altor state, indiferent daca este vorba de o casatorie cu un cetatean roman sau cu un alt cetatean strain. Procedura divortului  se poate urma doar daca: casatoria a fost incheiata in Romania sau sotii au avut ultima resedinta comuna in Romania.

Certificatul de divor emis de Notar public Olarean Andra Alina va fi recunoscut de autoritatile statului de cetatenie fara sa fie necesara nici o procedura speciala.

Procedura divortului necesita prezenta ambilor soti, este rapida si se face cu aplicarea Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia matrimoniala si in materia raspunderii parintesti.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ne puteti ajuta distribuind pe :