Mesajul tau:

Nume si Prenume:

E-mail:

– OR –

Raspunsurile la intrebarile clientilor nostrii le gasiti mai jos

I
As dori sa fac un act ca sa plece copilul meu in vacanta in Italia cu tatal. Ce acte trebuie sa fac?
R
  • actul de identitate al părintelui sau, după caz, părinţilor care îşi dau acordul în sensul plecării copilului lor minor în altă ţară, însoţit de celălalt părinte sau, respectiv, de o terţă persoană majoră;
  • datele de identificare ale persoanei însoţitoare (părinte, bunic sau terţ);
  • certificatul de naştere al copilului minor;
  • copia pașaportului sau a cărții de identitate a copilului minor.
    Totodata trebuie sa stiti pentru a se putea mentiona in act:
  • cu cine pleaca minorul ?
  • in ce scop pleaca minorul? (studii/vacant/competitie sportive/etc)
  • perioada in care minorul pleaca?
  • cu ce pleaca minorul? (masina/avion/etc)
  • unde va locui minorul in tara de destinatie?
  • Cu cine se intoarce minorul?
I
As dori sa legalizez un act si am doar o copie, se poate?
R

Nu, notarul public elibereaza copii legalizate numai de pe inscrisurile originale. Trebuie sa cautati actul original pe care il doriti a fi legalizat sau s a cereti reconstituirea lui, daca nu se mai afla nici in arhiva biroului notarial ce l-a intocmit.

I
Sunt cetatean  cu dubla cetatenie  romana si ucraineana  cu domiciliul stabilit in Siret. Vreau sa imputernicesc pe mama sa ma reprezinte si  sa cumpere pentru mine. Afecteaza in vreun  fel faptul ca am si cetatenie ucraineana?
R

Nu.  Faptul ca aveti o cetatenie in plus nu afecteaza dobandirea unor  drepturi. Important este ca sunteti si cetatean roman. Restrictiile vis-à-vis de interzicearea perfectarii de contracte de vanzare-cumparare se aplica doar cetatenilor straini ce nu fac parte din Uniunea Europeana. Repet, dumneaostra sunteti si cetatean roman. Veti fi identificat cu cartea de identitate romaneasca intrucat aveti domiciliul in Romania.

I
Ce termen de valabilitate au copiile legalizate?
RCopiile legalizate nu au termen de valabilitate, termenul este nelimitat. In cazul in care solicitati legalizarea unui act aflat in arhiva biroului notarial, acesta va fi valabil doar 6 luni de la legalizare.
I
In cazul unui divort, se poate acorda un termen mai scurt de 30 de zile? Dar mai lung?
RUn termen mai scurt de 30 de zile nu se poate acorda, este standard si trebuie respectat. Se vor lua in calcul 30 de zile calendaristice (inclusiv sambata si duminica), nu se va lua in calcul prima si ultima zi, iar daca va cadea intr-o zi nelucratoare – termenul se va prelungi pana in prima zi lucratoare.
I
Vreau sa ies cu masina din tara, spre Ucraina. Ce act trebuie sa fac?
RAveti nevoie de un Contract de comodat care se intocmeste la biroul notarial. Trebuie sa se prezinte proprietarul masinii (comodantul) si dumneavoastra (comodatarul). Trebuie sa aduceti cartile dumneavoastra de identitate, certificat de inmatriculare si talonul masinii. Daca masina este pe o societate se va aduce si Actul constitutiv, Certificatul Constatator, Hotarare AGA si trebuie sa se prezinte administratorul societatii cu stampila firmei.
I
Se poate divorta la notar daca unul dintre soti nu este prezent?
RSe poate ca cererea de divort sa fie depuna prin mandatar prin intermediul unei procuri speciale, insa la desfacerea casatoriei, dupa termenul de 30 de zile, ambii soti trebuie sa fie prezenti la biroul notarial pentru a semna.
I
Se poate divorta la notar daca nu ne-am inteles cu partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei?
RPentru a putea divorta la notar, sotii trebuie sa fie de acord in legatura cu toate aspectele: modul de impartirea a bunurilor bunurilor dobandite in timpul casatoriei, numele purtat dupa desfacerea casatoriei, la cine va locui copiii minori, in cazul in care exista copii minori etc. Daca sotii nu sunt de acord, se va apela la instanta.
I
Am depus o cerere de divort la notariat, insa nici unul dintre noi nu ne-am prezentat dupa 30 zile. Ce pot face? Pentru ca doresc in continuare sa divortez! Banii pe care i-am dat la prima cerere de divort ii recuperez sau mai trebuie sa platesc o data?
RIn cazul in care nu v-ati prezentat la termen, notarul a eliberat o incheiere de respingere a divortului. Astfel, mai trebuie sa depuneti o noua cerere de divort la notariat.n ceea ce priveste taxa, conform legii, taxa plătită la notariat în procedura divorţului nu se returnează dacă soţii se răzgândesc. In acest caz, cand veti depune o noua cerere de divort veti mai achita o data taxa.
I
As dori sa dau o casa unui copil de-al meu. Care este diferenta intre contract de vanzare-cumparare si donatie?
RContractul de vanzare-cumparare este un contract prin care se transmite un drept de proprietate in schimbul unui pret real si serios.
Contractul de donatie este un contract prin care se transmite un drept de proprietate, in mod gratuit, fara a primi ceva in schimb.
Mai mult decat atat, noul cod civil prevede ca un contract de vanzare-cumpare facut intre parinte – copil este prezumat a fi donatie.
Va recomandam sa intocmiti actul care prezinta realitatea dumneavoastra juridica. Un contract de donatie nu este „mai atacabil” ca un contract de vanzare-cumparare. In ambele situatii se transmite dreptul de proprietate.
I
Am cetatenie ucraineana si domiciliu in Ucraina, dar vorbesc si scriu in limba romana. As dori sa fac acte la notar, pot?
RDa, indiferent de nationalitate, puteti face acte la notar. Va veti prezenta pentru a fi identificat de catre notar cu pasaportul (transcris in limba romana) si cu dovada dreptului de sedere in Romania (viza/alte documente care sa ateste dreptul)
I
Vreau sa vand o casa care este pe numele mamei si ea este decedata. Ce act pot face?
RTrebuie sa faceti succesiunea dupa mama, iar apoi in baza Certificatului de Mostenitor puteti vinde casa cu conditia sa fie intabulata.
I
Am nevoie sa fac un act la dumneavoastra sambata pentru ca plec din tara. Aveti program si sambata?
RSe pot face acte notariale doar pe baza de programare. Puteti suna la 0735/237.237 pentru a va programa.

Ne puteti ajuta distribuind pe :